ANPE AFÍLIATE DESCUENTOS PARA AFILIADOS CURSOS CONTACTO SEDES
1. ¡¡NO A LOS RECORTES!! 2. ¡¡HEMOS LOGRADO LA JORNADA CONTINUA!!
         

ANPE ALICANTE

Tel: 965 208 904
Fax: 965 206 880
Horario mañanas:
10:00 - 13:00 de Lunes a Viernes
Horario tardes:
17:00 - 19:00 de Lunes a Jueves


Visitas totales 3076049

Visitas hoy Conectados 36 0
Formación Profesional (F.P.)      Castellano Valencià
¿Es posible en España un sistema dual de Formación Profesional?
Publicada 25-02-2012

És possible a Espanya un sistema

dual de formació professional?

Les últimes propostes del ministre d'Educació, Cultura i Esport sobre la reforma educativa que pensa fer el seu Departament ratifiquen l'opinió d'ANPE sobre la necessitat de canvis urgents en el model i estructura del sistema educatiu i per tant de la Formació Professional. Són moltes les propostes de canvis que ha fet el ministre, que en general compartim, si bé necessiten d'una major concreció ja que només s'han fet públics els enunciats principals del projecte de reforma educativa. En tot cas, l'important és que es volen introduir modificacions profundes en el sistema mitjançant aquesta llei oa través d'una nova.

Entre els enunciats principals als quals s'ha referit el ministre, un ha estat la proposta de potenciar un model compost escola-empresa, d'acord al model de FP dual alemany, per a la Formació Professional. Des d'ANPE ens preguntem si, davant la realitat del nostre sistema de formació professional, amb les seves característiques i debilitats, serà possible implantar a Espanya un sistema dual com l'alemany, perquè és evident que hi ha grans diferències entre el model productiu espanyol i el model productiu alemany.

En efecte, a Espanya el 98% de les empreses són petites i mitjanes i només el 2% són grans. A Alemanya, però, el nombre de grans empreses i multinacionals és sensiblement major. A més, a Espanya no ha existit històricament en el món empresarial tradició de col · laboració amb el sistema educatiu. Encara existeix en amplis sectors empresarials, sobretot en la petita i mitjana empresa, un gran desconeixement dels estudis professionals, de les seves característiques i continguts, dels seus nivells curriculars, etc. Malgrat això, estem d'acord amb una formació professional dins de l'empresa ben desenvolupada. Un model dual amb el qual, amb algunes matisacions, l'organització sindical ANPE estaria d'acord.

En aquests moments a Espanya la normativa vigent estableix que l'alumnat de tots els cicles de formació professional de realitzar en les empreses el mòdul professional de Formació en Centres de Treball (FCT) d'una durada propera a les 400 hores. Aquest mòdul formatiu es realitza, amb caràcter general, quan ja han superat la resta de mòduls d'aspectes teòrics, de cultura general i de la professió, del cicle formatiu que cursen, sense estar unit a un pla de formació estrictament estipulat ia unes avaluacions periòdiques de les pràctiques. No obstant això, en la formació dual alemanya les empreses s'encarreguen d'organitzar l'aspecte pràctic de la formació, romanent en elles els alumnes en horari complet de treball entre tres i quatre dies a la setmana. En els centres educatius només romanen els alumnes entre un i dos dies setmanals rebent-hi un ensenyament d'aspectes teòrics, de cultura general i de la professió.

Amb tot, si les administracions educatives fossin capaços de crear l '"ambient necessari" perquè l'empresa col · labori amb el sistema educatiu si seria possible implantar a Espanya un sistema dual com l'alemany, d'igual manera que ho estan implantant en altres països europeus com Àustria, França o Croàcia. Per a això, serà necessari afavorir amb avantatges fiscals i amb rebaixes en les cotitzacions a la Seguretat Social la col · laboració del món empresarial i del sistema productiu amb la Formació Professional.

La implantació d'un sistema dual a Espanya, proporcionaria sens dubte beneficis, però també té desavantatges.

La formació dual ben desenvolupada aportaria grans beneficis com són, per exemple:

- En el mòdul de Formació en Centres de Treball dels alumnes fan a Espanya 380 hores de pràctiques formatives en les empreses, mentre que en el projecte dual arribarien fins a les 1.000 hores.

- Els períodes formatius s'intercalen en l'empresa i al centre educatiu.

- En el projecte dual l'empresa finança la formació i tenen un paper protagonista. S'involucra a l'empresari més en la formació professional. A la Formació en Centres de Treball espanyola les empreses amb prou feines tenen un paper subsidiari en la formació.

- Les empreses formen treballadors segons els seus requeriments i necessitats; aporten la seva tecnologia per a la formació d'altres joves, el que afavoreix la inserció professional.

De la mateixa manera, la implantació del sistema dual podria comportar altres desavantatges, com ho són:

- El fet que l'oferta formativa passi a dependre més de les empreses que vulguin participar que de la pròpia administració educativa.

- Les empreses voldran seleccionar l'alumnat, cosa que pot produir la fallida del principi d'igualtat d'oportunitats.

- L'alumnat pot no ser atès correctament dins de l'empresa per instructors o especialistes ben qualificats en aquests ensenyaments.

- Si no s'establís la relació jurídica entre l'empresa i l'alumnat en pràctiques de manera precisa podria existir algun tipus d'abús en el sistema dual per part de les empreses.

Malgrat les desavantatges que puguin existir el sistema dual seria una excel · lent eina per afavorir la inserció professional dels nostres joves i minorar l'actual taxa d'atur. Estem convençuts que l'educació i la formació són el motor del futur, un futur en què la Formació Professional té molt a dir.